Vrijdag 18 december

Hallo allemaal,

Vanochtend zijn we opgestaan met het besef dat dit alweer onze laatste dag op Nanjing No. 1 Middle School is. Het programma week (zoals al vaker was gebeurd) af van de planning die we voor onze komst hadden ontvangen.

Allereerst hebben we onze laatste twee Chinese classes gevolgd. De lerares had het of opgegeven om ons nog meer te leren, of ze houdt heel erg van knutselen, maar het kwam erop neer dat we begonnen met het vouwen van tulpen. De lerares is namelijk een groot fan van origami en ze is al eens een Nederland geweest, wat ze ontzettend leuk vindt. Midden tijdens de les kwam mevrouw Huang, het hoofd van de AP programme / de topklassen, binnen. We hadden haar bij het ontbijt een extra cadeau gegeven en een kaart om onze dankbaarheid te uiten. Dit stelde ze zeer op prijs, maar er moest nog wel een extra foto worden gemaakt. Dit hebben we tijdens de Chinese lesson gedaan: mevrouw Huang in het midden en wij (ongeveer) op volgorde van lengte ernaast. Omdat we toch al buiten stonden hebben we ook nog een foto met onze Chinese lerares gemaakt. Het feit dat ze ongeveer 1.50 lang is, en met een veel langere meneer van Dongen op de foto ging, was heel grappig. Zelfs wij, alle leerlingen, staken minstens 10cm boven haar uit op de foto. Tijdens de rest van de Chinese les hebben we rope magic gedaan en een Chinese knot geleerd. Oftewel, we hebben met touw geknutseld.

Hierna hebben we Chinese tekens geschilderd, of in ieder geval een poging daartoe. De kunstleraar beloofde om er iets mee te doen waardoor onze kunstwerken langer mooi zouden blijven en ze vanavond terug te geven, maar daar zitten we nog steeds op te wachten…

Na de lunch was het tijd voor het geven van een les aan de AP class. Zoals gisteren al vermeld zou meneer van Dongen beginen met een aantal centrale vragen en een daaraan gerelateerd verhaal. De AP students moesten even op gang komen maar na een tijdje gaven ze allemaal actief antwoord. Na een korte pauze konden de leerlingen iets leren over verschillende onderwerpen die te maken hadden met Europa en Nederland. Tot onze opluchting waren alle groepjes ongeveer even groot en sloegen de onderwerpen aan. Toen de les was afgelopen wilden ze nog groepsfoto’s maken met ons. Dat bleek een lastige opgave met zoveel mensen maar het is redelijk gelukt!

Onze Chinese lerares geeft eigenlijk Engelse les op de Nanjing No. 1 Middle School, en zij had ons uitgenodigd om met haar reguliere studenten te komen praten. We zijn begonnen met een hele korte introductie van Nederland en daarna heeft ieder van ons met een groepje van 6 Chinezen gekletst. De meest vreemde vragen werden gesteld zoals ‘vertel eens over de Nederlandse spoorwegen’, ‘mogen mannen echt met mannen trouwen in Nederland?’ en ‘Wat hebben jullie gisterenavond gegeten?’. Een hele populaire vraag (die vooral door en Alan de meisjes werd gesteld) bleek ook ‘Can you have a boyfriend?’. Ze legden daarna uit dat de school en de meeste ouders dit verbieden. Zo hebben we weer veel (verrassende) dingen besproken en veel geleerd. Natuurlijk werden we ook hier naar afloop belaagd door camera’s… we voelen ons wel heel belangrijk hier: overal waar we lopen draaien mensen om een foto te maken of de kijken, en vooral blond of rood haar heeft veel bekijks.

Na onze maaltijd op de school hebben we onze laatste boodschappen gedaan in de supermarkt vlakbij. Momenteel rusten we uit op onze kamer en ik denk dat we allemaal vroeg naar bed gaan want morgenochtend om 7 uur vertrekken we naar Shanghai!!

We hopen morgen weer internet te hebben, dus waarschijnlijk tot morgen.

Groetjes uit Nanjing
If you want to earn a living as a writer, you do, indeed, want to get paid for press this link your writing.

Mijn locatie .

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.